Wanneer neem je winst?

Er is geen vaste regel te geven wanneer je precies winst neemt op een positie die je hebt lopen.

Het hangt van je persoonlijkheid af, maar ook van het sentiment op de beurzen.
Als beleggers erg nerveus zijn, is het verstandig om wat sneller winst te nemen (of soms zelfs even helemaal niks te doen).

Wel zijn er een paar algemene regels te geven:

1. hanteer een Risk/Reward van 1:2

2. neem (een deel) winst als de koers twee dagen achtereen onder de T-line sluit

3. gebruik een trailingstop

ad 1. Stel dat je instapt op een koers van 100,- en je stoploss ligt op 95,-. Dat betekent potentieel 5,- verlies maal het aantal aandelen dat je hebt gekocht. Als je een Risk/Reward nastreeft van 1:2 betekent dit in dit geval dat je winstdoel op 110,- ligt (2 maal de stoploss). Met andere woorden, je kan maximaal 5,- verliezen en 10,- winnen. Dit betekent ook dat de helft van al je trades verliezers kunnen zijn (meer zelfs), om uiteindelijk toch winst te maken.

ad 2. de T-line (ook wel 'trigger line') is het 8-daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde. Een indicator die door massa's traders wereldwijd nauwlettend wordt gevolgd. Als de koers twee dagen achtereen onder de T-line sluit, is dat een signaal dat de trend tijdelijk stoom verliest. Let wel: het is een signaal voor de korte termijn. Als je voor langere tijd in een positie zit, kan je de T-line ook gebruiken om een deel van je positie te verzilveren en de rest te laten doorlopen.

Hieronder een voorbeeld van Boeing. In de cirkel sluit de koers voor de tweede, achtereenvolgende dag onder de T-line. Een goed moment om je positie te sluiten of in elk geval je winst voor een deel te verzilveren.

ad 3. Een trailingstop is een flexibele stoploss. Het idee is dat de stoploss die je instelde bij het openen van de positie, meebeweegt met de koers als deze gaat stijgen. Zodra de koers gaat dalen, beweegt de trailingstop niet meer mee. Daalt de koers voorbij het niveau van je trailingstop, dan wordt je uitgestopt. Jammer, maar je hebt wel geprofiteerd van de stijging van het aandeel. Je kan een trailingstop instellen als een percentage van de koers van het aandeel of als een absoluut getal (in dollars of euro's).

Let your winners run...

Onder het motto 'let your winners run' is het verstandig je trailingstop niet te strak te zetten. Je moet het aandeel voldoende bewegingsruimte geven om te stijgen (of te dalen).

Hier nog een uitleg door Interactive Brokers over de trailingstop.